Το Blog του Κέντρου Ολιστικής Ιατρικής

Οι β-αναστολεις προκαλούν παχυσαρκία

Σε μία πολυ αξιόλογη και πρωτοποριακή κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity αποδείχθηκε ότι τα φάρμακα της κατηγορίας β-αναστολεις, όπως το inderal, το lopresor, το tenormin, το kerlone, το sotalol, και αλλά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της αρρυθμίας και κάποιων παθησεων της καρδιάς και των αγγείων προκαλούν παχυσαρκία. Στη μελέτη υποστηρίζεται ότι η χρήση μειώνει σημαντικά τον μεταβολισμό και την αποβολή ενέργειας με αποτέλεσμα αυτό να συντελεί σημαντικά στην αύξηση βάρους. Είναι γνωστό ότι τα ατομα με υπέρταση και καρδιοπάθειες επιβαρύνονται σημαντικά από την αύξηση βάρους, γι' αυτο συστήνεται προσεκτικός έλεγχος του σωματικού βάρους. Πιθανολογείται από τους συγγραφείς ότι η ...

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Τα γονίδια της νόσου Alzheimer προέρχονται από την μητέρα

Σε μία εξαιρετική μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επισκόπηση νευρολογίας στο Neurology Journal πρόσφατα υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι τα γονίδια που σχετίζονται με την νόσο Alzheimer προέρχονται από την μητέρα και όχι από τον πατέρα των πασχόντων. Στην εν λόγο μελέτη αναλύθηκαν τα γονιδιώματα ατόμων με νόσο Alzheimer και φάνηκε ότι η πάθηση προέρχεται από την μητέρα.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσει αν πάσχει από την νόσο η μητέρα του και μικρότερη αν πάσχει ο πατέρας του.

Περισσότερα εδώ.

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Τα φάρμακα για την χοληστερίνη μπορεί να μην ειναι τοσο χρήσιμα

Διαβάσετε την ανακοίνωση που έπεσε ως κεραυνός εν αιθρεία στον κόσμο της ιατρικής. Μία ανασκόπηση των μελετών των φαρμακων για την χοληστερίνη από την πιο αξιόπιστο και αυστηρό οργανισμό ανασκοπήσεων αποφάνθηκε ότι τα φάρμακα για την χοληστερίνη, γνωστά και ως στατίνες δεν μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα που δεν έχουν υποστεί έμφραγμα ή άλλο στεφανιαίο επεισόδιο, όπως στηθάγχη. Η ανακοίνωση έφερε μεγάλη αναταραχή στον κόσμο της ιατρικής. Δεν είναι μόνο οι επιστημονικές ερμηνείες που προκαλούν ερωτήματα, αλλά και οι πολιτικές. Θυμάμαι ότι μόλις πριν 4 χρόνια σε συνέδριο ιατρικής που ένα υψηλόβαθμο στέλεχος φαρμακευτικής μου είχε πει ότι στα επόμενα λίγα χρόνια θα δούμε τις εταιρείες που ...

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Η Βισφενόλη Α συνδέθηκε με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τέλος του 2010, με ελληνική συντατική παρουσία απο την Θεσσαλονίκη, συνδέθηκε η Βισφενόλη Α με το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή απλά τις πολυκυστικές ωοθήκες. Για τις ανάγκες της μελέτης συγκρίθηκε το επίπεδο Βισφενόλης Α στο αίμα ανάμεσα σε δύο ομάδες γυναικών. Στη μία ομάδα οι γυναίκες έπασχαν από πολυκυστικές ωοθήκες και στην άλλη όχι. Από την ανάλυση των δεδομένων φάνηκε ότι οι γυναίκες που έπασχαν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είχαν αυξημένα επίπεδα Βισφενόλης Α στο αίμα. Η Βισφενόλη Α είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στην βιομηχανική παρασκευή χημικών, συμπεριλαμβανομένωνσαπουνιών, σαμπουάν, καλυντικών, και άλλων.

Περισσότερα εδώ.

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Τα αντιφλεγμονωδη παυσιπονα προκαλούν σημαντικές βλάβες και θανάτους

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια μελέτη που υποστηρίζει ότι η χρήση αντιφλεγμονωδων παυσιπονων προκαλεί δραματικές παρενέργειες στο κυκλοφοριακό συστημα και την καρδιά. Συγκεκριμένα, η ιμπουπροφενη, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε πολλά σκευάσματα, όπως το Nurofen, Brufen, Advil, Algoflex και αλλα αυξανει την πιθανότητα εγκεφαλικού 336% και την πιθανότητα θανατου απο καρδιαγγειακο κατα 239%. Η διλκοφενακη, ενεργός ουσία που υπάρχει στο Voltaren, αυξανει την πιθανότητα εγκεφαλικου κατα 286%, και την πιθανότητα καρδιαγγειακοου θανάτου κατα 398%(!). Αυτα τα νούμερα κάνουν του κάπνισμα να φαίνεται ασφαλές! Η νεότερη κατηγορία αντιφλεγμονωδων παυσιπόνων όμως δεν φαίνεται να είναι πιο ασφαλής. Το Celebrex, με την ενεργο ουσία σελεκοξιμπη, αυξανει την πιθανότητα εμφραγματος μόνο 35%, και του εγκεφαλικού μόλις ...

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Ομοιοπαθητικη και αϋπνία

Εντυπωσιακά και αντικειμενικά δεδομένα δημοσίευσε πρόσφατα στο αξιόπιστο περιοδικό Sleep Medicine η εξαιρετική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα σχετικά με την επίδραση της ομοιοπαθητικής στην ποιότητα του ύπνου. Η ποιότητα του ύπνου δεν αξιολογήθηκε μόνο με υποκειμενικά κριτήρια, δηλαδή με ερωτηματολόγια απο τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και με την χρήση εξειδεικευμένου εξοπλισμού. Στην μελέτη αποδεικνείεται όχι μόνο ότι η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι υποκειμενικά σημαντική, αλλά αυτή η ποιοτική βελτίωση του ύπνου φαίνεται και σε αντικειμενικές μετρήσεις.

Περισσότερα εδώ.

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Το κόκκινο κρέας συνδέθηκε πιο ισχυρά με το εγκεφαλικό

Μια πολυ ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε έγκριτο ιατρικό περιοδικό που υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν πάνω απο 102 γραμμάρια κόκκινο κρέας την ημέρα έχουν 42% μεγαλύτερα πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό απο τις γυναίκες που καταναλώνουν μέχρι 25 γραμμάρια. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με πολλές παθήσεις, αλλά πρώτη φορά συνδέεται τοσο ισχυρά με μια τοσό μεγάλη και αξιόπιστη μελέτη απο την Σουηδία.

Περισσότερα εδώ.

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Τα φυτοφάρμακα μειώνουν την νοητική ικανότητα

Εντυπωσιακά νέα δεδομένα δημοσιεύθηκαν σε έγκριτο περιοδικό ότι η μακροχρόνια έκθεση σε φυτοφάρμακα μειώνει την νοητική λειτουργία, δηλαδή αυξανει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας. Η μελέτη αφορά επαγγελματική έκθεση σε εργάτες γης και όχι κατανάλωση στην τροφή, αλλα ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαινεατι πολυ πιθανό μετά απο Υτην την μελέτη (κάτι που είναι πολυ πιο δύσκολο να αποδειχθεί).

Περισσοτερα εδώ

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Τα αναψυκτικά προκαλούν Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολικό Σύνδρομο

Σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σε αξιόπιστο περιοδικό για τον διαβήτη από το Πανεπιστήμιο Harvard υποστηρίζεται ότι η κατανάλωση αναψυκτικών (1-2 κουτάκια την ημέρα) αυξάνει την πιθανότητα να εμφανιστεί Σακχαρώδης Διαβήτης κατά 26% και Μεταβολικό Σύνδρομο κατά 20%! Μάλιστα, οι ερευνητές δεν "αθωώνουν" τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και υποστηρίζουν ότι από δεδομένα άλλων μελετών φαίνεται ότι μπορεί να προκαλούν αντίστοιχη ή και χειρότερη βλάβη. Διαβάστε ολόκληρη την μελέτη.

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Κάπνισμα και Αυτοάνοσα Νοσήματα

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό Arthritis and Rheumatism που έγινε στην Σουηδία υποστηρίζει ότι το κάπνισμα μειώνει σημαντικά την ανταπόκριση στην θεραπεία με φάρμακα για την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι καπνιστές είχαν σημαντικά χειρότερη ανταπόκριση στην αγωγή με αντιρευματικά φάρμακα απ' ότι οι μη καπνιστές. Πιθανολογείται ότι αυτό μπορεί να ισχύει για όλες τις αυτοάνοσες παθήσεις.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.27758/abstract

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Η συχνή χρήση ηρεμιστικών αυξάνει την πιθανότητα θανάτου κατά 36%

Σημαντική νέα μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα που κάνουν συχνή χρήση ηρεμιστικών έχουν αυξημένη θνησιμότητα κατά 36%. Η μελέτη έγινε στον Καναδά και δημοσιεύθηκε στο Canadian Journal of Psychiatry και προειδοποιεί ότι τα ηρεμιστηκά δεν "είναι καραμέλες" και οι ιατροί που τα συστήνουν θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις συνέπειες της χρήσης τους.

Η νέα "παρενέργεια" πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν του πριν την σύσταση λήψης αυτων των φαρμάκων. Μάλιστα, οι ερευνητές-ψυχίατροι της μελέτης συστήνουν την ανάζήτηση μη φαρμακευτικών λύσεων για άτομα που πάσχουν από αγχος και διαταραχές ύπνου και να μην καταφεύγουν στην λύση των ηρεμιστηκών.

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Η τελευταία έρευνα σχετικά με την Διατροφική Δυσανεξία θα παρουσιαστεί στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ολιστικής Ιατρικής

Το επιστημονικό συμβούλιο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ολιστικής Ιατρικής που θα γίνει στο Βερολίνο τον Δεκέμβριο του 2010 έκανε αποδεκτή την επιστημονική έρευνα που έγινε στο Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής με θέμα την συχνότητα εμφάνισης δυσανεξίας στα δημητριακά που έγινε από τον Στέλιο Πανταζή.

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Η κατανάλωση ελαιόλαδου μειώνει τα εγκεφαλικά έως και 41%

Μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε επιβεβαιώνει την σημασία του ελαιόλαδου στην καθημερινή διατροφή. Στην συγκεκριμένη μελέτη σημειώθηκαν τα εγκεφαλικά επεισόδια σε άτομα και συσχετίστηκαν με την κατανάλωση ελαιόλαδου. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να μειώσει την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου έως 41%

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Η εξάσκηση του διαλογισμού μειώνει την πιθανότητα εμφάνησης εμφράγματος 50%

Σε μία πολύ αξιόλογη μελέτη που έγινε στην Αμερική σε άτομα 59 ετών όταν ξεκίνησε η μελέτη διάρκειας 9 ετών αποδείχθηκε ότι η καθημερινή εξάσκηση διαλογισμού μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος κατά 50%. Ανβάλογη ήταν και η μείωση των εγκεφαλικών επεισοδείων και θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας. Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει μείωση 50%, αρκεί να το συγκρίνουμε με την ασπιρίνη σε μικρή δόση (την "παιδική" ασπιρινούμα όπως λέγεται χαϊδευτικά).

Η οποία, μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 15%, την θνησιμότητα 6%, ΑΥΞΑΝΕΙ τα εγκεφαλικά 6% και ΑΥΞΑΝΕΙ τις αιμορραγίες κατά 69%! Και με τέτοιο προφιλ ασφαλείας και αποτελεσματικότητας προτείνεται συστηματικά σχεδόν σε όλους άνω των 50... Για διαλογισμό δεν έχω ...

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Περισσότερα στοιχεία συνδέουν τα αντικαταθλιπτικά με βλάβη στο έμβρυο

Σε μία φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα αποδείχθηκε ότι η έκθεση του εμβρύου σε αντικαταθλιπτικά φάρμακα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης βλαβών στο νεογέννητο.

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

To Tai Chi βελτιώνει την διάθεση σε άτομα της 3ης ηλικίας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα υποστηρίζει ότι η καθημερινή εξάσκηση Tai Chi από άτομα της τρίτης ηλικίας βελτιώνει την διάθεση και προστατεύει από κατάθλιψη.

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Η χρόνια χρήση φαρμάκων για τον πόνο αυξάνει 2 έως 3 φορές την πιθανότητα θανάτου

Καινούρια μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων για τον πόνο (αντιφλεγμονώδη ή παυσίπονα) αυξάνει την πιθανότητα θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας κατά 230% σε άτομα που έχουν πίεση ή άλλες παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων, όπως καρδιοπάθεια, στηθάγχη κτλ.

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Δραματική αύξηση της παχυσαρκίας (ΔΜΣ>30) στις ΗΠΑ

Σε πρόσφατη μελέτη επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι ότι η παχυσαρκία είναι μία τρομαχτική επιδημία που προσβάλει όλο και περισσότερο κόσμο. Στις ΗΠΑ το 2010 12 πολιτείες ανέφεραν ότι πάνω από 30% του πληθυσμού πάσχει από παχυσαρκία, δηλαδή έχει δείκτη μάζα σώματος >30. Συγκριτικά οι πολιτείες ήταν 9 μόλις το 2009, ενώ το 2000 ΚΑΜΙΑ πολιτεία δεν ανέφερε ότι το ποσοστό των ατόμων με παχυσαρκία είναι πάνω από 30%! Εδώ θα δείτε την αύξηση της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια.

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τα ωμέγα-3 μειώνουν το άγχος

Νεότερα δεδομένα υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ως συμπληρωμάτων διατροφής μειώνει το άγχος. Η μελέτη έγινε σε άτομα που δεν πάσχουν από αγχώδεις καταστάσεις που απαιτεί ψυχιατρική αγωγή, αλλά απλό άγχος. Για την ακρίβεια ο πληθυσμός της μελέτης ήταν φοιτητές ιατρικής κατά την περίοδο των εξετάσεων.

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Επισημοποιούνται οι φόβοι για τις παρενέργειες του Champix

Σε μία ανακοίνωση τόσο το FDA όσο και το το EMAE έκαναν γνωστούς τους φόβους τους για τις παρανέργειες του Champix σχετικά με παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων. Οι λιτές, αλλά περιεκτικές ανακοιν΄λωσεις ξεκαθαρίζουν ότι τα φάρμακο έχει σημαντικές παρανέργειες για καρδιοπαθείς και άτομα με παθήσεις των αγγείων, όπως υπέρταση, και η χρήση του πρέπει να αξιολογείται σε σχέση με τον αποδεδειγμένο κίνδυνο.

Διαβάστε Περισσότερα και σχολιάστε →

Νεότερα Παλιότερα

Ρ
Ω
Τ
Η
Σ
Τ
Ε

Μ
Α
Σ